برداشت های بی رویه از کوه بی بی شهربانو و تبدیل آن به تپه

رییس کمیته گردشگری شورای شهر تهران با اشاره به مراکز گردشگری شهر ری گفت: برداشت های بی رویه از کوه بی بی شهربانو این کوه را به تپه تبدیل کرده است و با ادامه روند فعلی در آینده نزدیک دیگر اثری از کوه باقی نمی ماند.

به گزارش در خبرها، سیداحمد علوی در ابتدای پنجاه و هشتم جلسه شورای اسلامی شهر تهران در ارائه گزارش بازدید از پروژه های فرهنگی و گردشگری دارای اولویت منطقه ۲۰ با اشاره به پروژه تبدیل کارخانه سیمان ری به موزه گفت: این کارخانه از نخستین کارخانه های سیمان در ایران است که در سایه بی توجهی های صورت گرفته در دوره های گذشته، تعدادی از وسایل و قطعات ارزشمندی که در این کارخانه به کار رفته بود مورد سرقت قرار گرفته است.

وی افزود: بسیاری از دستگاه های آن همچنان در کارخانه به جای مانده و همین امر، لزوم آماده سازی و بهره برداری از موزه را تشدید می کند چرا که خطر غیب شدن سایر وسایل نیز وجود دارد.

رییس کمیته گردشگری شورای شهر تهران به وجود اسناد تاریخی ذی قیمت از کارخانه و وسایلی که از کارخانه این مجموعه در حال مرمت و بازآفرینی با هدف تبدیل به فضای عمومی خلاق و ایمن و فضایی جهت فعالیت‌های دانش‌بنیان در جنوب پایتخت می باشد، اشاره کرد و افزود: اما کار با سرعت کمی پیش می رود و راه درازی تا تبدیل آن به موزه است.


علوی همچنین در خصوص مشکلات گردشگری در چشمه علی گفت: سال گذشته طرحی جهت ساماندهی این محدوده توسط شهرداری منطقه 20 تهیه شده بود اما به دلیل عدم توجه به ضوابط میراث فرهنگی مورد تایید واقع نشده است. تدوین و تصویب این طرح می بایست سریعتر عملیاتی شود.

وی ادامه داد: همچنین با توجه به پتانسیل و ارزش های مهم در محوطه باستانی تپه چشمه علی، می بایست با همکاری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، فضایی برای نمایش پیشینه تاریخی این محدوده و آثار به جای مانده ایجاد نمود. این موضوع در گردشگری این محدوده بسیار تاثیر گذار خواهد بود.

رییس کمیته گردشگری شورای شهر تهران تاکید کرد: هم اکنون فقدان پارکینگ، دسترسی راحت مراجعه کنندگان به سنگ نبشته و درج یادگاری و کنده کاری روی این اثر ارزشمند تاریخی، فقدان سرویس بهداشتی و اماکنی برای ارائه خدمت به گردشگران از جمله ضعف های عمده چشمه علی برای تبدیل به مکان گردشگری شده است.


وی با اشاره به کاهش دبی آب چشمه علی بر اثر حفاری تونل مترو افزود: این اتفاق موجب تغییر رفتار خاک و فرونشست هایی در منطقه شده است.


علوی در خصوص گورستان زیرین شهرری، برج اینانج و نقاره خانه از هجوم سارقان به این گورستان خبر داد و گفت: با توجه به وجود آثار ارزشمند مدفون در این محوطه باستانی پتانسیل بسیار بالایی جهت توسعه گردشگری تاریخی دارد و می‌بایست با همکاری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از این محدوده حفاظت بیشتری صورت گیرد و کاوش های علمی و مستندنگاری صورت پذیرد. متاسفانه رها شدن این محوطه زمینه را برای حضور سارقان اشیاء تاریخی مهیا کرده و جای جای این محوطه آثار کاوش این سارقان به چشم می خورد.

وی در ادامه کوه بی بی شهربانو را تپه خواند و گفت: شاید تعجب کنید که چرا جای کوه از عنوان تپه استفاده کردم! اگر سری به این محوطه زده باشید می بینید که از آن کوه با عظمت تنها اسمش مانده و تپه ای در مجاورت مقبره بی بی شهربانو! از همین جا اعلام می کنم که شهروندان آخرین عکس های خود را با کوه و مقبره بی بی شهربانو بیندازند که با ادامه روند فعلی در آینده نزدیک دیگر اثری از کوه باقی نمی ماند.


وی با اشاره به تصاویر موجود از این کوه و اطراف آن تاکید کرد: همانگونه که در تصاویر مشخص است، برداشت بی رویه کارخانه سیمان از این کوه، آن را به تپه ای میان دره های عظیم ناشی از برداشت بی رویه تبدیل کرده است. در صورتی که کوه بی بی شهربانو دارای ویژگی فرهنگی و طبیعی می باشد و می توان آن را بازتابی از منظر فرهنگی دانست.


علوی یادآور شد: بر همین اساس ستاد گردشگری شهرداری تهران اقدام به تهیه پرونده ثبت ملی منظر فرهنگی کوه بی بی شهربانو کرده است. این موضوع در جلسات متعدد در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مطرح گردید اما تاکنون تصمیمی گرفته نشده است و مذاکرات متعددی جهت ثبت آثار و تدوین حریم و ضوابط حفاظتی صورت گرفته است که همگی بی نتیجه مانده است.


وی با اشاره به خطر نابودی مقبره بی بی شهربانو گفت: متاسفانه انفجارهایی که برای برداشت سیمان از کوه صورت می گیرد موجب ریزش کوه در اطراف مقبره بی بی شهربانو شده و این مقبره را به شدت تهدید می کند. هیچ بعید نیست با انفجار بعدی آثار به جامانده از کوه روی مقبره سقوط کند و آن را نیز نابود کند.


رییس کمیته گردشگری شورای شهر تهران در خصوص پروژه ایوان ری نیز گفت: ایوان ری یکی از عظیم ترین سرمایه های متعلق به شهرداری تهران است که در 4 سال گذشته به امان خدا رها شده و بهره برداری از آن صورت نمی گیرد.


وی ادامه داد: متاسفانه یکی از ایراداتی که این سرمایه بزرگ دارد، مشکل فقدان پارکینگ است که لازم است شهرداری ضمن بهره برداری سریع از این مجموعه نسبت به تامین آن فکری کند.


به گفته علوی، این مجموعه می تواند با توجه به قرارگیری در سایت باستان شناسی محوطه سلجوقی و مجاورت با برج طغرل به عنوان یک فضای عمومی در قالب موزه، میزبان گردشگران، متخصصین تاریخ و باستان شناسی قرار گیرد و جایگاه ملی و بین المللی پیدا کند. همچنین وجود سالن های همایش و محل هایی که برای اجرای تئاتر روباز طراحی شده می تواند این مکان را به یک مکان فرهنگی شلوغ تبدیل سازد.

انتهای پیام



پست های مرتبط

پیام بگذارید