۲ سناریو برای هزینه تغذیه دانشجویان درنظر داریم/ساخت ۱۰۰ هزار خوابگاه متاهلی در افق ۵ ساله

معاون وزیر علوم، با بیان اینکه درارتباط با افزایش قیمت تغذیه دانشجویان هنوز تصمیم قطعی نگرفته‌ایم، اظهار کرد: در این زمینه ۲ گزینه را مدنظر قرارداده‌ایم؛ یکی از گزینه‌هایمان این است که به روال کنونی ادامه دهیم و قیمت غذای دانشجویان را اندکی افزایش دهیم. دیگر اینکه یارانه‌ای که برای تغذیه دانشجویان اختصاص دهیم و آن را به صورت مستقیم به خودشان پرداخت کنیم.

دکتر هاشم داداش‌پور در گفتگو با در خبرها، با بیان اینکه موضوع تغذیه دانشجویان از چالش‌های آموزش عالی به حساب می‌آید، تصریح کرد: اگرچه قیمت غذا و موادغذایی به شدت افزایش یافته است اما قیمت غذای دانشجویی همچنان ارزان است. به‌طور مثال، قیمت یک بطری آب معدنی حدود ۵ هزار تومان است اما دانشجویان برای یک وعده غذایی مبلغ ۳ هزار تومان پرداخت می‌کنند.

رئیس سازمان امور دانشجویان افزود: ادامه این وضعیت برای دانشگاه‌های کشور سخت است اما برای افزایش قیمت تغذیه دانشجویان، دو موضوع "اقتصاد خانوار" و "اقتصاد دانشجویی" را در کانون توجه قرارداده‌ایم. در ارتباط با افزایش قیمت در حوزه تغذیه نسبت به این موضوع آگاه هستیم تا قیمت‌ها شرایط اقتصادی دانشجویان را تحت‌ تاثیر قرار ندهند.

معاون وزیر علوم با بیان اینکه برای گزینه نهایی به جمع‌بندی نرسیده‌ایم، تصریح کرد: قیمت غذاها تا جایی که امکان دارد، گران نمی‌شود؛ اگر هم افزایش یابد در حدی نازل خواهد بود تا به شرایط مالی دانشجو تاثیر زیادی نگذارد. مبلغ مدنظر هنوز مشخص نشده است اما تا پایان شهریور ماه اعلام می‌شود.

رئیس سازمان دانشجویان با اشاره به مبالغ پرداختی برای تغذذیه دانشجویی توسط خود دانشجویان توضیح داد: زمانی که دانشجویان برای هر وعده غذایی مبلغ ۱۶۰۰ تومان پرداخت می‌کردند، مبلغ پرداخت شده معادل ۲۵ درصد قیمت تمام‌شده غذا بود. در حال حاضر، مبلغی که توسط دانشجویان پرداخت می‌شود، معادل ۵ درصد قیمت تمام شده غذا است. اگر بخواهیم این اختلاف ۲۰ درصدی را جبران کنیم باید به منابع دیگر متوسل شویم. نباید تصور کنیم که منابع نامحدود و قابل‌توجه هستند . سازمان امور دانشجویان باید میان اقتصاد خانوار، اقتصاد دانشجویان و افزایش قیمت غذا، تعادل ایجاد کند تا علاوه بر اینکه به دانشجویان فشار وارد نشود، منابع هم اتلاف نشوند.

وی در پاسخ به این پرسش «آیا این امکان وجود دارد که موادغذایی خام در اختیار دانشگاه‌ها قرار گیرد. دانشگاه‌ها هم غذا را به صورت رایگان در اختیار دانشجویان قراردهند و دانشگاه‌ها تنها هزینه پخت و پز را پرداخت‌کنند؟» گفت: تامین منابع به سادگی نیست. شاید یارانه به دانشجویان پرداخت شود، این احتمال وجود دارد که برخی غذاها گران‌تر و برخی ارزان‌تر باشند. به این ترتیب مدیریت هزینه در اختیار دانشجویان قرار می‌گیرد.

تعداد خوابگاه‌های متاهلی را افزایش می‌دهیم

دکتر داداش‌پور درباره افزایش قیمت خوابگاه‌ها در سال تحصیلی جدید گفت: اگرچه قیمت خوابگاه‌ها سالانه چنددرصد افزایش می‌یابد اما کمتر از حد تورمی جامعه است. اقتصاد خانواده‌های دانشجویان نباید تحت تاثیر هزینه‌های جاری زندگی دانشجویی قرار بگیرد؛ حضور تمام اقشار جامعه در دانشگاه‌ها اهمیت دارد.

معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درارتباط با خوابگاه‌های متاهلی توضیح داد: قانونی وجود دارد که دانشگاه‌ها را برای ساخت خوابگاه‌های متاهلی مکلف کرده است. برمبنای این قانون، دانشگاه‌ها باید ۱۰ درصد از درآمد اختصاصی یا ۱۰ درصد تملک دارایی خود را برای ساخت خوابگاه متاهلی درنظر بگیرند یا برای این موضوع وام دریافت‌کنند. اگر سازمان برنامه و بودجه کشور و خیرین در عرصه ساخت خوابگاه‌های متاهلی وارد شوند، جهش در حوه خوابگاه متاهلی را مشاهده خواهیم کرد.

رئیس سازمان دانشجویان با بیان اینکه سهم دانشجویان تحصیلات تکمیلی در یک دهه گذشته افزایش یافته است، تصریح کرد: اگرچه میزان این گروه از دانشجویان افزایش یافته اما تعداد خوابگاه‌های متاهلی کاهش یافته است. برخی از دانشگاه‌های کشور، خوابگاه‌های متاهلی را به خوابگاه مجردی تبدیل کرده بودند. با توجه به افزایش سهم دانشجویان تحصیلات تکمیلی، یه جای ایجاد شرایط برای ازدواج دانشجویی از این موضوع غفلت کرده‌ایم. در ۱۵ سال گذشته، تعداد خوابگاه‌های متاهلی که ساخته شدند به شدت کاهش یافته است.

دکتر داداش‌پور تصریح کرد: با توجه به "قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت" و رویکرد وزارت علوم درنظر داریم که کاهش ساخت خوابگاه‌های متاهلی را جبران کنیم. در یک افق ۴ یا ۵ ساله، درنظر داریم که ۱۰۰ هزار خوابگاه متاهلی بسازیم. اگر بخواهیم تمام تقاضاها را پوشش دهیم به ۷۰ هزار میلیارد تومان احتیاج داریم اما تامین این مبلغ، راحت نیست. به طور قطع، به شرط تامین منابع، شاهد اتفاقات خوبی خواهیم بود. ضمن اینکه در زمینه ساخت خوابگاه خیرین همواره پای کار بوده‌اند، ورود آنها به این حوزه اثربخش بوده است.

خوابگاه‌های خودگردان تغییر کاربری دادند

رئیس سازمان دانشجویان اظهار کرد: در دو سال گذشته، تغییر کاربری خوابگاه‌های خودگردان را شاهد بودیم. این شرایط طبیعی است، چرا که خوابگاه‌های خودگردان در اختیار بخش خصوصی است. آنها می‌خواهند از ظرفیت‌ دارایی خود، بیشتر و بهتر استفاده‌کنند. وقتی در فضایی تقاضایی وجود ندارد، به طور قطع، به سمت کاربری دیگر گام برمی‌دارند. از زمان بازگشایی دوباره دانشگاه‌ها در فروردین ماه، به نظر می‌رسد که اتفاقاتی در حال رخ دادن است. برخی از پیمانکاران می‌خواهند که خوابگاه‌داری چه در بخش مجردی و چه متاهلی را تجربه‌کنند.

معاون وزیر علووم، تحقیقات و فناوری گفت:در این زمینه هنوز با چالش هایی مواجه هستیم، امیدوارم که بتوانیم کمبودها را تامین کنیم. بخشی از درخواست خوابگاه‌های خودگردان در بهار تامین شد؛ من در بازدیدهای دوره‌ای می‌بینم که روسای دانشگاه‌ها برای جبران بخش باقیمانده تلاش می‌کنند.

انتهای پیام



پست های مرتبط

پیام بگذارید